Icopal част от GAF

 Investcorp продава Icopal на GAF

Създаване на световен лидер в хидроизолационните решения

Копенхаген | 25.януари.2016

С удоволствие съобщаваме, че Investcorp, световен доставчик и мениджър на алтернативни инвестиционни продукти, реши да продаде Icopal на GAF, най-големият производител на продукти за покриви в Северна Америка, за сумата от приблизително 1 млрд. €.

От момента на придобиването от Investcorp през 2007, Icopal се трансформира в истински доставчик на многообразни покривни и хидроизолационни решения и услуги. Icopal е широко разпознаваем в Европа като лидер в модифицираните битумни мембрани и има осезаемо и растящо присъствие в синтетичните и течни покривни продукти. Компанията предлага продукти и решения за покриви на сгради, подземни хидроизолации и за инженерното строителство.

Комбинацията с GAF ще създаде превъзходна световна компания в областта на хидроизолациите с 65 производствени единици в целия свят, 6,500 служителя и общ годишен оборот от близо $4 млрд. в повече от 80 страни.

Miguel Kohlmann, CEO на Icopal, каза: „Многогодишната традиция на Icopal в иновациите, ангажиментът към топ качество и фокусът към клиентите ще допълнят силата и тежестта на Icopal. Нашите клиенти ще се радват на завишени стандарти, по-голяма палитра продукти и услуги, подобрени продуктови иновации и обединена световна дистрибуторска мрежа. Нашите служители ще могат да се ползват от допълнителни възможности, идващи от работата в един вълнуващ и наистина глобален бизнес. Бих искал да благодаря на Investcorp за огромната подкрепа, оказана на Icopal през време на трансформацията й във водещ доставчик на многобройни решения за хидроизолации. Ние сме много позитивни по отношение на възможностите, стоящи пред нас.“

Bob Tafaro, Президент и CEO на GAF, каза: “Ние имаме огромен респект от талантливия мениджърски екип на Icopal и приветстваме с добре дошли всички служители на Icopal в семейството на GAF. Той е изграден европейски лидер със силен бизнес микс и заслужена репутация за високото качество на своите продукти, дейности и хора. Ние сме окуражени и от европейския растеж в синтетичните и течни продукти и от стратегическата визия на екипа на Icopal за развитие на тези направления. Със своя несравним обхват в различните страни от дистрибутори, контрактори и собственици на сгради, Icopal е в уникалната позиция да се възползва от възможностите, създадени от технологичните промени - и GAF ще бъде там, за да сподели своя опит и своите ресурси.”

Daniel Lopez-Cruz, Управляващ Директор в Investcorp European Corporate Investment, каза:  "Силните оперативни качества на Icopal, въпреки предизвикателните пазарни условия,  е основата на неговата лидерска позиция, която той поддържа на повечето пазари, на широко диверсифицирания бизнес както географски така и по отношение на продуктови технологии, на опита и ангажимента на неговия мениджърски екип. Ние сме поласкани, че GAF разпозна силата на Icopal и не се усъмни, че може да предостави на Icopal перфектна платформа за развитие на стратегическите си амбиции и растеж.”

David Millstone и David Winter, ко-главни изпълнителни директори при Standard Industries, компанията-майка на GAF, главни инвестиционни Директори на 40 North Management, частен инвестиционен филиал, казаха: “Горди сме да обединим Icopal и GAF, двама лидери в техните пазари в продължение на повече от 100 години, които залагат на личните способности на хората, качеството на продуктите и обслужването на клиентите и имат страстен фокус в развитие на своите служители. Сега гледаме напред към осъществяване на нашите най-иновативни идеи в служба на клиентите ни. Завишеният критерий и финансовата сила на обединената компания ни дава водеща позиция в покривната индустрия от двете страни на Атлантика и отвъд него. Това е първата крачка на трансформация за нашата компания в нейната визия да бъде водещ глобален индустриален производител.”  

Придобиването подлежи само още на регулаторни одобрения и се очаква да приключи през второто тримесечие на 2016.

Investcorp беше консултиран по време на трансакцията от Lazard & Co., Limited and Jefferies International Limited.

Бележки:                          

Относно Icopal

Icopal е водещ доставчик на покривни и хидроизолационни решения и услуги и оперира в 36 производствени предприятия в Европа и Северна Америка.  Продуктите на Icopal се дистрибутират от 88 търговски офиса в света. Icopal има продажби от около €1 млрд. и около 3,500 служители.

Относно GAF

Основан през 1886, GAF е най-големият производител в областта на покривите в Северна Америка с около 3000 служители и 29 завода. Продуктите на компанията включва обширно портфолио системи за скатни и плоски покриви, които се разпространяват от широка мрежа от сертифицирани контрактори.  За повече информация относно GAF, посетете www.gaf.com.

 

Относно Investcorp

Investcorp е водещ доставчик и мениджър на алтернативни инвестиционни продукти и е публично търгуван на борсата в Бахрейн (INVCORP). Investcorp Group има офиси в London, Bahrain, New York, Saudi Arabia, Abu Dhabi and Doha. Investcorp има три бизнес направления: инвестиции в корпорации, инвестиции в недвижими имоти и в глобални хедж фондове. Към 30.юни.2015, Investcorp Group разполага с $10.6 млрд. в общи активи под мениджмънт (‘AUM’), включително активи под мениджмънт на трети лица, където Investcorp получава такси, изчислени на база на AUM. По-нататъшна информация, вкл. нашия най-нов финансов бюлетин, който дава детайли за активите ни под мениджмънт е налична на  www.investcorp.com.